dinsdag 19 september 2017

Wol verven met food-dye

Wol verven is leuk om te doen; je creërt een "one of a kind" bol (of een paar). Super tof voor je brei en haak werk. Ik ben er al een tijdje mee aan het experimenteren en het leek me leuk om jullie te laten zien hoe dat gaat. Dan kun je zelf ook eens aan de slag. Als je met echte textielverf werkt is het best wel een geklieder, maar zoals ik tot nu toe werk; met food-dye, kun je het ook heel goed samen met je kinderen doen. Zonder dat je daarna meteen je hele huis opnieuw moet verven. Aan de slag!

Wat heb je nodig: 



- een of meerdere bollen wol. Liefst een 100% wool. Ik gebruikte voor deze tutorial Drops Baby Merino uni colour;
- een emmer/afwasteiltje; 
- witte natuurazijn; 
- wolwasmiddel;
- huishoudfolie; 
- food dye (xenos, pipoos, of iets uit je kruidenkastje );
- plastic handschoenen (ik gebruik ze zelf niet, maar als je geen gekleurde handen wil...); 
- een S haak; 
- een vork;
- een aantal bakjes om je food-dye te mengen;
- pan
- vergiet
- en gebruik een oud tafelkleed over je tafel en oude kleding of een kookschort voor jezelf.





Begin met het maken van strengen wol. Soms koop je de wol in strengen, maar soms zijn het gewoon bolletjes en dan is het nodig om er strengen van te maken. Sommige mensen hebben hier fijne hulpmiddelen voor, maar ik gebruik gewoon twee flessen (fris of wijn ofzo), zet ze een stukje uit elkaar en begin met wikkelen. Als je klaar bent knoop je op vier plekken verdeeld over de streng een ander draadje om de streng. Ik gebruik hiervoor een andere kleur garen van een ander materiaal. Zo blijven ze goed zichtbaar tijdens het verven. Ze zorgen er voor dat de wol niet in een knoop gaat zitten.




Deze strengen wol leg je in een emmer of afwasteiltje met daarin lauwwarm water en een behoorlijke scheut (1/4 fles) azijn. Laat dit een tijd staan zodat de wol zich goed vol zuigt met vocht. Ik laat het meestal minimaal een uurtje staan, soms langer. 

Als de streng zich heeft vol gezogen met het vocht, dan knijp je hem goed uit en spreid hem uit op tafel. Dit doe je op een groot stuk huishoudfolie. 



Nu begint het leuke deel! Verven! Verspreid de food-dye (in de gewenste kleuren) over een aantal bakjes, meng ze een beetje aan met water en neem je vork. Met de vork kun je een soort van spikkel effect creëren. Dit kun je met één kleur doen, maar ook met meerdere. Zo dik of dun als je zelf wilt. Je kunt er ook voor kiezen om met een spuitje of pipetje de verf te verspreiden. Doe wat jij denkt dat leuk is. Laat je gaan! (ik heb alle kleurtjes, behalve geel. Hiervoor gebruik ik Kurkuma poeder. Deze meng ik met wat water zodat het vloeibaar wordt. De kleur is zo prachtig! Aanrader. Kijk wel uit met je keukenspullen want het trekt overal in!)

(Je kunt ook een pan op het vuur zetten, met daarin water dat net niet aan de kook is. Gooi daar een scheut van de gewenste kleur food-dye in en vervolgens je streng garen. Laat dit een uurtje staan (het mag absoluut niet koken dus blijf erbij!!!). Zo creër je een streng garen die in zijn geheel een bepaalde kleur heeft.)

                               

Is je streng garen naar wens? Leg hem dan in een vergiet en hang deze boven een pan met water dat net niet kookt. Leg er een deksel op. Laat dit een half uur tot een uur staan en draai de streng tussendoor af en toe om. Of gooi de streng in zijn geheel in de pan met net niet kokend water en laat hem daar een half uurtje in staan. Nu gaan de kleurtjes wel een beetje door elkaar lopen. Dat is een mooi effect, maar als je de wol gespikkeld wilt houden kun je hem beter in de vergiet boven de pan hangen. Laat de streng wol na dit half uurtje/uurtje heel goed afkoelen (denk tijdens het verfproces aan je handen mensen! Het water, de streng en de pan zijn heet!!!) 


                                                                            


Nu spoel je de streng wol om in een emmer/afwasteil met lauwwarm water waarin wolwasmiddel zit (die van de Appie ruikt zoooo lekker!) Doe dit een paar minuten en daarna spoel je het garen uit tot er niet of nauwelijks kleur meer uit komt. Knijp het water uit de streng en hang hem aan de S-haak in je bad of douche. Zet er voor de zekerheid een emmer/teiltje onder voor het geval er toch nog kleur uit loopt. Als het droog is draai je de streng wol mooi op of je draait er weer een bol van. Klaar om een uniek brei- of haakwerk te worden!







Heel veel verfplezier!

Evelien


Geen opmerkingen:

Een reactie posten